Betallandskapet förändras – erbjuder du rätt betalsätt? Så här vill kunderna i Norden betala

För att ge kunderna en bra e-handelsupplevelse – och öka försäljningen – gäller det att ha rätt betalalternativ i sin kassa. Just nu pågår ett skifte i popularitet här. Har du koll på hur kunderna helst betalar i Sverige och Norden? Vi reder ut!
Betallandskapet förändras – erbjuder du rätt betalsätt?

Vill du lyckas med att få din e-handel att växa? Funderar du på att expandera till övriga Norden? Då gäller det att ha koll på hur kunderna vill betala online – både i Sverige och i andra nordiska länder. Det framhåller Philip Winberg som är produktchef för Walley Checkout, en betallösning för B2B- och B2C-företag i Norden.

Kassan viktig pusselbit

För, påpekar han, det är viktigt att vara medveten om lokala skillnader.

”I en bra e-handelsupplevelse behöver man ha relevanta betalalternativ. Något som bland annat styrs av köpvärde, typ av produkt och konsumentens preferens. Lyckas ni leverera en bra helhetsupplevelse – där kassan är en viktig pusselbit – leder det till ökad försäljning och nöjda kunder, som både kommer tillbaka och handlar mer”, säger han.

När e-handeln startade för ett par decennier sedan var kort det självklara betalningsalternativet online. Snart blev det dock omsprunget av faktura, som är en lösning som passar e-handeln bättre.

”Fakturan lämpar sig bra för e-handeln, som en trygghet för konsumenten att få sina varor där de kan testa och prova innan betalning. Störst andel av kunderna väljer faktura i de länder vi erbjuder det”, säger Philip.

Lokala alternativ tar andraplatsen

Vilket som är det näst mest populära betalalternativet skiljer sig åt mellan de nordiska länderna – men det finns en tydlig trend. Även om faktura fortfarande ligger i topp, har nya direktbetalningsalternativ sprungit om kort och intagit andraplatsen i popularitet bland kunderna.

”Vi har på kort tid sett en snabb förändring. I Sverige har Swish tagit över andraplatsen, i Norge Vipps och i Finland direktbanksbetalning”, berättar Philip och tillägger:

”I Danmark ser vi att MobilePay har seglat upp och tagit över förstaplatsen som det mest populära betalningsalternativet.”

Framträdande plats i kassan

De lokala betalsätten är inte bara populära, de lyfter konverteringen och kundnöjdheten i kassan menar Philip Winberg:

“Därför är det förvånande att sajter och konkurrerande lösningar väljer att presentera dessa alternativ längst ner i kassan. Vi ger de mest omtyckta betalsätten en primär placering. Det ger bäst effekt för våra handlares försäljning.”

Betallandskapet förändras – erbjuder du rätt betalsätt?

För att ge kunderna en bra e-handelsupplevelse – och öka försäljningen – gäller det att erbjuda rätt betalalternativ. Har du koll på hur kunderna helst betalar? Vi reder ut!

Så attraherar du kunder till din webbutik under mellandagsrean

Läs checklistan på hur du kan sticka ut och få kunder att handla hos just dig under mellandagsrean.  

Så gör du dina kunder ännu gladare på Black Friday

Black Friday kan innebära kaos på lagret och långsamma leveranser. Mats Fischerström, produktchef på Unifaun, berättar hur upplevelsen kan förbättras.